gravatar

о форекс


Біржовий брокер, фінансовий аналітик.

Кожен новачок, який прийшов на Форекс, стикається з проблемою вибору валютної пари. Як правило, всі знають найпоширеніші валютні пари, наприклад, Євро-Долар, Долар-Йена, Фунт-Долар, Долар-Франк. Решта вже менш відомі, але, тим не менш, можуть викликати величезний інтерес у новачка в плані перспектив торгівлі цими інструментами. Крім того, деякі маловідомі валютні пари навіть більше підходять саме новачкам у зв'язку зі своїми особливостями.

Як вибрати валютну пару?

Однозначної відповіді на це питання не існує. Це у фізиці можна сказати, що в кілограмі рівно одна тисячу грамів. А ось яку валютну пару вибрати новачкові, це більше схоже на збірник порад і рекомендацій, а часом і просто розповідей, де кожен буде ділитися своїм досвідом. Крім того, необхідно пам'ятати, що валютна пара - це індивідуальне перевагу кожного Трейдера. Вибір валютної пари буде залежати від численних параметрів, тому кожному доведеться вирішувати це питання самостійно, керуючись своїми смаками та досвідом інших Трейдерів одночасно.

З чого почати вибір валютної пари?

Почати, мабуть, варто з більш близького знайомства з валютними парами. Для кожної валютної пари існує певний час найбільшої активності. Наприклад, Євро і Фунт до долара активні в той час, коли працює Англійська Європейська та Американська економіка. Вночі (по Москві) ці пари дають більше помилкових сигналів, так як в цей час активно працюють азіатські торговці. Такі періоди, коли працюють національні банки певної валюти, називаю торговими сесіями.

Торгувати по валютній парі можна як під час сесії, так і після неї. Коли і за якою краще, ці питання будуть вирішені після вибору торгової стратегії. Але найчастіше воліють торгувати саме під час торговельної сесії. Наприклад, один з популярних сервісів для Трейдерів, що надає торгові рекомендації для здійснення угод по валютній парі євро-долар, повідомляє, що користування сервісом під час азіатської сесії (ніч по Москві) категорично не рекомендується у зв'язку з великим числом помилкових сигналів для відкриття угоди. Але якщо у якогось Трейдера є стратегія, що дозволяє отримувати прибуток саме не під час сесії, то тут нема чого заперечити.

Волатильність валютної пари

Тільки що ми розповіли, що валютні пари відрізняються часом, в яке працює економіка країн, до яких вони належать. Але крім цього є ще одна дуже важлива відмінність. Валютні пари відрізняються волатильністю. Волатильність - це діапазон коливань валютної пари в певний період. Тобто кожна валютна пара робить скачки різної величини. Відповідно до цих стрибками деякі валютні пари можна назвати тихими і спокійними, а деякі навпаки.

Наприклад, валютні пари GBP / JPY і GBP / USD є лідерами в різких коливаннях. Тому торгувати по цим валютним парам рекомендується тільки тим, у кого є відповідна торгова стратегія, розрахована на такі скачки. Трохи спокійніше EUR / CAD, EUR / AUD, ще тихіше USD / CHF, GBP / CHF, EUR / USD і USD / JPY. За цим валютним парам торгує істотна частина Трейдерів. Ну, і лідерами тиші і спокою є EUR / CHF та EUR / GBP, за якими коливання приблизно в 3-4 рази менше, ніж по самим волатильним валют.

Зовнішність
оманлива
Кожна валютна пара має свій характер, свої особливості. Деякі з них можна побачити, просто один раз поглянувши на графік, а деякі відкриваються тільки в процесі безпосереднього контакту і то часом не відразу. Крім того, існують валютні пари-союзники, які часто роблять схожі руху. Але занадто сподіватися на такий параметр не треба, тому що інакше можуть бути серйозні збитки. Приміром, Трейдер звикає, що Євро і Фунт завжди рухаються разом по відношенню до долара.

При настанні певних подій відкриває операцію по фунту. Потім думає: «А адже Євро звичайно туди ж іде»! І відкриває схожу угоду по Євро (можливо, приклад не найкращий, але суть зараз не в цьому). В один прекрасний момент він виявляє, що одна угода в «плюсах», а от союзник підвів, і тому друга угода принесла збиток. Тому рекомендую всім бути обережніше зі стратегіями, в яких використовується принцип союзництва валютних пар. Хоча є Трейдери, які можуть робити прибуток тільки ось на таких процесах.

Торгівля по декільком валютним парам

Є деякі стратегії, що дозволяють вести торгівлю за різними валютним парам одночасно. Одні з них змушують Трейдера торгувати по двом-трьом валютним парам, а деколи зустрічаються і такі стратегії, що Трейдер веде торгівлю відразу по десяти, а то і більше парам. Наприклад, одна фірма, надаючи торгові сигнали на Форексі, видає їх відразу для десятка валютних пар. Сервіс досить зручний, оформлений у вигляді таблиці, і операції відкривати відразу по всіх десяти парам не доводиться. Але людина, що звикла працювати з Євро-долар або Фунт-долар валютними парами, часом приходить в деяке замішання від такої великої кількості торгових інструментів.

При бажанні все ж можна вивчити раніше не випробувані валюти і почати працювати з цими інструментами. Тим більше що деколи перехід з одного валютної пари на іншу здатний значно збільшити доходи на депозиті, так як спочатку багато торгують за досить складним валютним парам, не підозрюючи про наявність переваг при торгівлі іншими валютами.

Часто при торгівлі з кількох валютним парам використовують методи неодночасного відкриття кількох угод за різними валютним парам, а методи вибору найбільш вдалого варіанту. Тобто Трейдер, що торгує за кількома парам, схильний, в силу певних торгових подій, вибирати найбільш вдалу валюту і відкривати угоду саме з нею, тимчасово забувши про інші. Наступного разу валюта може бути вже інша.

Торгівля по одній валютній парі

Перше, на що хотілося б звернути увагу, це на те, що багато хто при виборі однієї валютної пари керуються деякими географічними даними. Трейдери з СНД частіше віддають перевагу євро-долар, Фунт-долара, Долар-Франку, Долар-Єні. Набагато рідше вибирають менш популярні, наприклад, австралійський долар або канадський в різних варіаціях. Але ж ці географічні забобони не мають економічно вигідного підстави для вибору їх як торгових інструментів. Тому використання маловідомих і екзотичних (лише на перший погляд) валютних пар досить виправдано і може привести до гарних показниками при торгівлі. Особливо враховуючи те, що основні валюти дуже нелегкі для новачків.

Взаємозв'язок торгової стратегії та валютної пари. Приклад з харчуванням і їжею

Торгова стратегія і валютна пара дуже тісно взаємопов'язані, тому що в цілому складають загальний елемент, - процес торгівлі. Валютну пару можна порівняти з їжею і стратегію з режимом прийому даної їжі. Якщо ваш режим харчування полягає в тому, щоб їсти рідко й багато, то вам буде рекомендована одна їжа, а тим, хто їсть часто і мало, - інша. Схожим чином справа йде і з відкриттям угод за різними валютним парам. Тим, хто робить угоди рідко, краще торгувати більш спокійними валютними парами, які дають більш слабкі коливання. А тим, хто хоче торгувати часто і багато, швидше за все більше підійдуть агресивні валютні пари, які вчиняють середні щоденні коливання близько 100-150 пунктів. Хоча і тут як завжди можуть бути виключення. Можна робити рідкісні операції з волатильним валютним парам, наприклад, торгуючи на тривалих періодах маленьким лотом і невеликим кредитним плечем.

У деяких людей харчування можна назвати спонтанним. Те ж саме буває і на Форексі. Харчуючись спонтанно, людина їсть перше, що попалося під руку, іноді закушуючи ще іншим видом їжі. Деякі торгові стратегії дозволяють, використовуючи такий принцип, мати великі успіхи в торгівлі, тому даний метод спонтанного укладення ставок вельми популярний. Але хочеться відразу обумовити кілька моментів. Під спонтанним укладенням угод на Форексі не мається на увазі, що Трейдер, не дивлячись на графік, відкриває операцію по тій чи іншій валютній парі. Не в жодному разі! Під спонтанним вчиненням угод мається на увазі лише те, що немає особливої ​​різниці, яка валютна пара, а привабливість її «поїдання» залежить тільки від аналізу ситуації, який повинен бути досить ретельним і точним.

Ще одним дуже відомим видом харчування є безладне поїдання їжі. Але, як відомо, воно часто призводить до розладів шлунка та загального здоров'я людини. На Форексі цей приклад знаходить схоже відображення. Трейдер здійснює операції то за одними валютним парам, то різко переключається на інші, часом навіть незнайомі. Якщо цей процес відбувається на етапі тестування торгових стратегій на демо рахунку, то це цілком виправданий процес. Але серед новачків зустрічаються екстремали, що дозволяють собі такий безлад і на реальних рахунках. Як і в харчуванні, за такі дії доводиться платити. Тільки в ролі хворого шлунка і отруєного організму виступають депозит і психологічний стан Трейдера. Єдиної думки, як у харчуванні, так і у використанні торгових стратегій, і в їх виборі, на сьогоднішній день не існує. Є деякі перевірені методи, які можуть злегка підказати ЗА чи ПРОТИ.

За якою парі прибутковіше торгувати?

Прибутковіше всього торгувати з тієї валютній парі, чиї руху Трейдер пророкує найкраще. Тим, хто не має досвіду торгівлі, слід на початку визначитися з торговою стратегією, і залежно від неї підбирати валютну пару або навіть кілька пар. Звичайно ж, необхідно врахувати волатильність і час торгових сесій.

Деякі Трейдери, які торгують по декільком валютним парам, в результаті численних торгових операцій отримують деякі статистичні дані. В результаті аналізу цих даних виходить певна картина успішності торгівлі по певній валютній парі. І Трейдер гордо б'є себе в груди і каже новачкам: «Ти туди не ходи, а то« лосс »(збиток) депозит потрапить, савсема погана буде». Насправді «лоси» (збитки) в кожного свої, також як і причини їх породжують. Тому успіхи одного - не настільки істотний показник. Більшу вагу мають такі ж статистичні дані, але зібрані у великого числа Трейдерів. З ними ми зараз і ознайомимося.

Короткі характеристики деяких валютних пар

Щоб допомогти початківцям Трейдерам, ми склали невеликий огляд деяких валютних пар. Але пам'ятайте, що деякі думки можуть застаріти, а деякі можуть не збігатися з думками інших. Тому даний огляд вельми умовний.

EUR / USD (Євро-долар)
Безумовно, ця валютна пара на сьогоднішній день найпопулярніша. Але, не дивлячись на свою високу популярність серед валютних спекулянтів, Євро-долар несе в своїх рухах море розчарувань і збитків. Тільки на перший погляд руху цього фінансового інструменту здаються досить простими і передбачуваними. Але в зв'язку з великою кількістю професійних гравців валютна пара часом поводиться дуже непередбачувано і «об'їдає» депозити багатьох Трейдерів. Незважаючи на досить великі коливання (через те, що безліч великих гравців можуть відкривати позиції в різні сторони), з цієї валютній парі краще слідувати за трендом, а піпсовка принесе менший успіх (рекомендації щодо вибору напряму торгових стратегій).

Для новачків Євро-долар буде не найкращим варіантом, хоча бувають випадки, коли новачкам вдавалося приборкати цю валютну пару. Прогнози по Євро-долара від різних фінансових організацій досить неточні і непередбачувані.

USD / JPY (Долар-Йена)
Друга за обсягом здійснюваних операцій на Форексі. Багато хто називає Долар-Йену найпідступнішою з валютних пар. Піпсовать на даному ринку практично марно, тому що навіть самі з окойние періоди несуть в собі великий потенціал непередбачуваних стрибків. В будь-який момент по даній валютній парі можуть відбутися різкі скачки курсу, що призводить багатьох Трейдерів до серйозних збитків.

Долар-Йена дуже чутлива до політичних подій, в цьому плані її часто називають найбільш чутливою. Але, незважаючи на всю свою підступність, Долар-Йена все ж приносить відчутний прибуток деяким Трейдерам. Мабуть, підступність даних спекулянтів перевершує рівень підступності самої валютної пари. Але на сьогоднішній день таких Трейдерів досить мало. Новачкам торгувати по Долар-Єні буде дуже важко, але невеликий шанс на прибуток є завжди. Прогнози провідних банків і фінансових центрів щодо динаміки руху Долар-Йени вважаються помилковими.

USD / CHF (Долар-швейцарський франк)
Дана валютна пара є однією з основних на Форексі, але створює деякі складності для Трейдерів, що користуються тільки технічним аналізом. Іноді по даній валютній парі спостерігаються довгі і рівномірні руху в різні боки, але в цілому пара дуже добре повторює динаміку руху пари євро-долар. Але, на відміну від Євро-долара, дана валютна пара краще показує динаміку руху саме самого долара, що часом користується попитом серед Трейдерів. Тому Новачки можуть використовувати Долар-Франк для аналізу напрямку руху інших валют.

Наприклад, іноді Долар-Франк робить прорив певного технічного рівня, а інші валюти рухаються в тому ж напрямку із запізненням. Але слід врахувати, що по даній валюті бувають дуже часті помилкові пробої рівнів, і як раз в цей період зазвичай спрацьовує велика кількість стоп-наказів, і ціна розгортається назад. Прогнози по даній валюті більш вдалі, ніж по валютах описаним вище. Тому для новачків вона більш підходяща, хоча і не сама комфортна для деяких стратегій.

GBP / USD (Англійська Фунт-Долар)
Ця валютна пара славиться дуже великими рухами. Тому безліч новачків часто займаються піпсовка по даній валюті. Для більш довгострокових торгових рішень слід враховувати масштаб волатильності ринку, здійснювати угоди меншим обсягом і розраховувати на більший розмір стоп наказів. Фунт-Долар славиться частими помилковими пробиття рівнів опору і підтримки, що має бути обов'язково враховане при прийнятті торговельних рішень.

Деяким новачкам здається, що раз Фунт торгується проти долара, то, значить, валютна пара Фунт-долар може дублювати динаміку руху ціни Євро-Долар. Але попереджаю відразу, дане твердження хибне. Якийсь час дані валютні пар рухаються однаково, але в один прекрасний момент курси можуть піти зовсім в протилежні сторони. Для новачків ця валюта представляє середній ступінь складності торгівлі, що цілком прийнятно. Тому можете сміливо торгувати, але обережність ніколи не завадить. Прогнози по даній валютній парі досить часто збуваються, з відносною частотою, але набагато частіше в порівнянні з прогнозами по Єні. Пара сильно реагує на політичні дані власної країни, тому новини Великобританії будуть не зайвими для Трейдерів, що вибрали цю валютну пару.

USD / CAD (долар - канадський долар)
Дана валютна пара дуже сильно реагує на ціни нафти. При підвищенні цін на нафту канадський долар, як правило, теж дорожчає. Тому тим, хто збирається торгувати по даній валютній парі, слід почати вивчати тенденцію зміни цін на нафту, але не забувати про технічний аналіз. Новачкам з даною валютною парою варто працювати з великою обережністю, а краще всього збільшити терміни тестування та апробації даного фінансового інструмента. А прогноз по даній валютній парі найбільш вдалий у американських аналітиків, тому до їх думки варто прислухатися.

AUD / USD (Австралійський долар-долар)
NZD / USD (Новозеландський долар-долар)
Вельми схожі з поведінки валютні пари. Досить добре піддаються технічному аналізу, тому при торгівлі цими валютами завжди варто прислухатися до думки технічних аналітиків. З фундаментальних даних на ці валютні пари великий вплив має ціна на метали і погодні умови. При поганій погоді і зниженні цін на метали курс, як правило, знижується. Підвищення ціни на метал злегка піднімає курси цих валют, а ось гарна погода, як не дивно, практично не впливає на курс руху валютних пар. За кордоном дані валютні пари п льзуются досить великою популярністю і вважаються вельми передбачуваними. А ось Російські Трейдери поки що, в основному, тільки скаржаться на ці валюти. Новачкам при роботі з даними фінансовими інструментами рекомендується велику увагу приділити технічного аналізу, але при цьому не забувати читати прогнози погоди і тенденції в цінах на метали.

EUR / JPY (євро-Йена)
Так само як і Йена-долар, дуже непередбачувана пара. Серед професійних Трейдерів дана валютна пара має деяку популярність. А от новачкам цей фінансовий інструмент здасться вельми складним. Банки і фінансові центри прогнозують рух досить погано, іноді лише вгадуючи напрямок руху.

GBP / JPY (фунт-Йена)
Ще більш непередбачувана і небезпечна валютна пара. Тому новачкам краще утриматися від торгівлі по ній. А професіоналам при включенні даної пари в свій арсенал рекомендується ретельніше відшліфовувати майстерність укладання угод.

CHF / JPY (Франк-Йена)
Як не дивно (при вигляді Йени вже може виробитися синдром небезпеки валютної пари), але цей інструмент досить передбачуваний і може бути успішно використаний новачками. Для аналізу руху Трейдери часто використовують графік валютної пари Євро-Йена, який часто дублює руху, але робить їх трохи раніше.

Тому часом новачки використовують цей період часу, щоб встигнути укласти угоду, і досить часто залишаються у виграші. Але не варто відразу починати торгівлю за даною методикою. Спочатку все необхідно відточити на демо рахунку і звикнути до звичок даної валютної пари. Аналітика по даній валюті досить погана якістю прогнозу, тому розраховувати доведеться тільки на свої здібності. Для новачків ця валюта цілком підійде.

EUR / CHF (Євро-Франк)
На думку багатьох Трейдерів дана валютна пара - ідеальний варіант для новачків. Коливання по ній дуже невеликі. Тиків коливання (самі мінімально можливі) часом перевершують різницю межу ціною купівлі та ціною продажу (спред), що використовується для піпсовка. Іноді бувають періоди спокійного руху. Піпсовка в такі періоди здатна принести дуже великі прирости до депозиту.

GBP / CHF (Фунт-Франк)
Валютна пара часто слід за курсом Євро-Франка, але іноді і видає свої непередбачувані повороти. Піпсовать по цій парі досить важко через велику спреду і різких коливань. В цілому валюта - не кращий варіант для новачків, більше підійде для професіоналів, які знайшли хитрі способи приборкання цього змія.

EUR / GBP (Євро-Фунт)
Сама тиха і спокійна валютна пара. Якщо уважно вивчити графік, то видно, що часом рух валютної пари не перевищує кількох пунктів, а на тижневих інтервалах бували випадки, що пара не виходила за рамки коридору з 10-20 пунктів. Але слід не забувати, що ціна одного пункту дуже висока, тому навіть маленькі руху дають досить відчутні зміни на депозиті. Прогнозування даної валютної пари, як правило, збувається при прогнозах на падіння курсу. А ось при зростанні частіше бувають непередбачувані скачки.

Яку б валютну пару не вибрав Трейдер, завжди необхідно пам'ятати, що ринок Форекс мінливий і те, що було вчора, може завтра і не повторитися. Тому деякі методики перестають працювати.
Вибрали пару, що далі?

Після того, як Трейдер визначився з валютною парою, необхідно переходити до наступного етапу. Він полягатиме у відпрацюванні навичок роботи саме з цією валютною парою. На перший погляд може здатися, що в цьому процесі немає якихось особливих секретів, що все елементарно просто. Але, як показує практика, багато Трейдери з роками виробляють найтонший механізм торгівлі саме по їх улюбленої валютній парі. Вони знають її як облуплену. Знають, як і на які новини реагує пара, коли більше і коли менше волатильність, вистежують взаємозв'язку з рухами інших валютних пар.

Це далеко не повний список того, що дає довга робота і стеження за характером поведінки валютної пари. Тільки багаторічна практика відкриває самі з ритие горизонти і дозволяє зазирнути в глибини механізмів руху валютної пари. Але тут ще слід врахувати, що кожна валютна пара живе своїм життям, яке буває мінлива. Тому періодично валютні пари можуть змінювати деякі свої характеристики, і якщо відсутній постійне стеження за її поведінкою, то Трейдер стикається з досить великими змінами в точності аналізу. Але таке, як правило, трапляється або при серйозних економічних потрясінь, або при тривалому відпустці Трейдера.

Кілька слів наостанок

Розповідаючи Трейдеру-початківцю про вибір валютної пари, хочеться порадити для початку визначитися з торговою стратегією. Але це якщо вона є, тобто якщо ви користуєтеся вже готової ідеєю. Якщо ж стоїть питання про розробку нової торговельної стратегії, то іноді потрібно в першу чергу вибрати валютну пару, а потім розробляти саму стратегію. А часом процес вибору пари та розробки торгової стратегії стоять настільки близько один до одного, що представляють щось злите воєдино, нерозривне і взаємозалежне.

Тому в кожного можуть бути свої навички в цій справі, свій багаторічний стаж і упереджене ставлення до тієї чи іншої валютної пари.

Що ж стосується професіоналів на Форекс, то, часом, і вони приходять до необхідності змінити валютну пару або додати в свій арсенал нову.
Кожен любить своє: одні торгують по Єні і досить прибутково, інші кажуть, що Йена в арсеналі Трейдера - це шлях до розорення. Сподіваємося, що і ви знайдете свій шлях, який принесе вам успіх на Форексі, і, можливо, вже скоро ваше життя істотно зміниться в кращу сторону.