gravatar

валюта


Звідки відбулися символи валют $ £ ¥ €?

Індійський уряд в четвер схвалив символ рупії після проведення загальнонаціонального конкурсу дизайну.

Це злиття латинської літери "R" з древнім Деванагарі Ра. Інтуїтивність цього дизайну змусило "Explainer'а" задуматися про знак долара - адже в слові "долар" немає букви "S". Звідки стався $?


Ми отримали $ з іспанської мови. В кінці 18-го століття купці в Північно-Американських Британських колоніях торгували, головним чином, у двох валютах: британському фунті та іспанською доларі. Коли Сполучені Штати в 1785 році взяли власну валюту, вони використовували іспанські гроші в якості моделі - таке навмисне "ось вам" англійцям. Вчені з тих пір припустили, що знак $ еволюціонував з скорочення для слова peso: множина для pesos було "ps", яке в підсумку стало "ps", а потім просто "S" з однією рисою, що перетинає "p".

Один з перших екземплярів символу $ з'являється в листі, написаному купцем Олівер Поллок в 1778 році. Поллок також використовує абревіатуру "ps", в результаті чого лист позначає перехідний період між ними. Варіант з подвійною лінією, що проходить через S, пояснити складніше. Деякі вважають, що вони являють собою два стовпи Гібралтару, зображені на іспанському гербі. Інші кажуть, що це скорочення від букви "U", накладеної поверх букви "S" - що означає US


Інші грошові символи мають більш очевидне походження. Знак для британського фунта стерлінгів, £, стався від латинського слова libra, що означає ваги, так як британський фунт спочатку коштував рівно один фунт чистого срібла. Китайський yuán і японська yen - обидва позначають "круглий об'єкт" у відповідних мовах - використовують символ ¥, заснований на букві Y з транслітерації, прийнятої міжнародними трейдерами. Що стосується євро: після того, як приблизно 30 груп художників надали свої дизайни, Європейська комісія опитала 2000 представників громадськості за списком з 10 фіналістів і в кінцевому підсумку вибрала €. (Німець на ім'я Артур Ейзенменгера потім стверджував, що він розробив цей символ кілька десятиліть тому).


Багато країн не дбають про створення своїх власних символів, спираючись на прості скорочення, як, наприклад, zł для польського злотого або DM для колишньої німецької Дойче Марк. Інші об'єднують буквену абревіатуру зі знаком долара, як нікарагуанська córdoba (C $). Символ ізраїльського "нового шекеля", ₪, об'єднує перші літери кожного слова на івриті в одне ціле. Як правило, символи валют змінюються з часом. Російський рубль, наприклад, спочатку позначався буквою кирилиці "Р", написаної горизонтально поверх вертикального "У". Це пізніше стало простим "R" або "руб".


Хоча у кожної країни є свій власний спосіб представлення своєї валюти, є також стандартна міжнародна система, відома як ISO 4217, заснована в 1978 році Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO - прим. Perevodika.ru).

Ці коди використовуються для банківських і ділових операцій у всьому світі і дуже схожі на біржові тікери: JPY для японської ієни, RUB для російський рублів і INR для індійських рупій. Ще більш абстрактним є цифровий код кожної валюти, який зазвичай відповідає коду його країни, встановленому ISO. Числовий код саудівського ріалу, наприклад, 682.
http://ruforum.mt5.com